Torsdagsmöte om reflektioner


På torsdagarna har vi återkommande lärarkonferanser där vi tar upp små och stora saker som gäller skolan. En av dagens punkter handlade om den senaste forskningscirkeln med BTH, där en viss kritik mot innehållet fanns. Kritiken låg i att urvalet av de teoretiska artiklar som tagits fram från BTH´s sida samt vad syftet och målet med forskningscirkeln egentligen handlar om. Detta är i korthet vad vi kom fram till:

Ola M: Syftet är att vi ska lära oss mer om Innovativt Lärande. Till en början med teori och sedan med praktik.

Patricia: Gällande artikeln av Tomas Kroksmark "Innovativt lärande": Vi arbetar redan nytänkande gällande det innovativa lärandet, PBL är ingenting nytt för oss på Galären. Vi tittar redan på gruppdynamik och digitala skolan, så Kroksmarks text var ingenting nytt för vårt lärarlag. Vi behöver något mer praktiskt och metodiskt istället för den teoretiska delen.

Marcus: Att göra en jämförelse mellan traditionellt lärande och mer innovativt lärande genom gruppdiskussioner. Detta har Marcus redan gjort i viss mån och upptäckt att eleverna har det lite svårare när de "inte blir matade".

Cissi: Mer konkret vad vi ska göra på våra forskningscirklar med BTH. Återigen kommer frågan om det egentligen syftet med forskningscirkeln?

Ludvig: Skolan ligger i framkant gällande den digitala skolan, eleverna får datorer.

Ola M: Vi ska inte alltid vara kritiska, vi måste titta på det som är fruktbart med den teoretiska delen av den digitala skolan och innovativa lärandet.


Nu har vi kommit igång!


Nu har vi startat igång vårt projekt för eleverna i SP1 och och NV1 på Gymnasieskolan Galären! Projektet har vi valt att kalla "PROJEKT KRAFTVÄRMEVERK".

I projektet ska eleverna arbeta ämnesövergripande mellan Svenska A, Naturkunskap A, Geografi A och Samhällskunskap A. 
                                                        
PROJEKT KRAFTVÄRMEVERK

Världen står inför en stor utmaning.
Jordens klimat har varit i förändring sedan urminnes tider. Istider har avlöst varandra och medeltemperaturen på jorden har pendlat mellan högre och lägre gradantal. Din uppgift som ung forskare är nu att ta reda på fakta om energi ur ett naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt perspektiv, göra en framtidsanalys och delta i en het debatt kring vår jord och dess miljö.

Axel och Karoline
NV1
Galärens Gymnasium

 


 


UPPGIFT
Under de veckor som är kvar av höstterminen 2009 kommer ni att få arbeta med ett intressant projekt som vi kallat ”Projekt kraftvärmeverk”. Projektet kommer att löpa mellan veckorna 45-50 och är ämnesöverskridande mellan Samhällskunskap A, Geografi A, Svenska A och Naturkunskap A.

Dina handledare kommer således att vara Ola, Marcus och Karin. Ni kommer bland annat att få undersöka var Karlskronas politiker står i energifrågan, besöka Affärsverken för att ta reda på information angående Karlskronas blivande Kraftvärmeverk, ta reda på fakta om energi, skriva en rapport för att slutligen debattera kring energifrågan. Inga papper kommer att delas ut då all information och uppgifter kommer att ske digitalt.

SYFTE:
Det övergripande målet är att eleven ska kunna ha förstått och använt sig utav kunskaper gällande energi och miljö ur ett samhällsperspektiv. För att kunna göra detta använder sig eleven av argumentationsteknik i såväl skriftlig som muntlig form samt visar kunskaper på hur man skriver en mer vetenskaplig rapport.

MÅL:
Alla ska ha skrivit en vetenskaplig rapport om ca 5 sidor utifrån de ramar som ges. Som avslutning på projektet (v.50) kommer vi att ha en dramatiserad TV-debatt inom ramarna för den digitala skolan. Den enskilde eleven betygssätts utifrån det man åstadkommit på sin site respektive i sin debatt.

Detta klippet visade vi som en introduktion till projektet:
http://www.youtube.com/watch?v=oJAbATJCugs&feature=player_embedded

 


Mål för oss på Galären


Några av oss ur lärarlaget satt en eftermiddag och försökte vaska fram vilket och mål vi hade för projektet. Här nedan ser ni resultatet:


Digitala skolan

  • Mål
    Alla lärare ska under läsåret 09-10 ha skapat minst ett helt digitalt tvärvetenskapliga projekt eller kursbaserat projekt. Inga papper distribueras under dessa projekt, enbart digital teknik används i alla sammanhang. Alla elever i åk 1 och 2 ska ha medverkat i ett digitalt projekt under hösten och ett på våren.
    Digital: skapa digital film, webb-tv, sites, bilder, chatt, mail, delade dokument, kalender.
  • Syfte
    Att eleverna ska bli mer förberedda i digital teknik inför framtida arbetsliv samt att de blir mer aktiva och effektiva i sin studieteknik.

PROJEKT HT 2009

Åk 1
Naturkunskap A och Svenska A: skillnaden mellan värderingar och fakta tillsammans med svenskämnets debattform. Nk:s jordens och universums historia.

KeA: Arbetar med gymnasiekemi online

Åk 2 :Engelska och Svenska B framställande, argumentation, mottagaranpassad uppgift.
Åk 3: Datorkunskap & Projektarbetsämne: Projektarbetsdokumentationen presenteras på egengjord hemsida.

PROJEKT VT 2010
Åk 1
Åk 2
Fysik: Göra en egen film om fysikens krafter. Presentation på elevens site med filmklipp och dokument.
År 3
Datorkunskap & Projektarbetsämne: Projektarbetsdokumentationen presenteras på egengjord hemsida.



Siter

Idag sammanfattar vi vad vi hunnit med hittills i vårt projekt Ung Kommunikation.

Våra mentorer har introducerat samtliga elever på gymnasiet hur man använder och bygger upp en site.

Eleverna i 1:an har haft en kort genomgång av vad bloggen/loggboken handlar om, och det blev skilda reaktioner. Många uppfattade det som onödigt då de inte förstod vad de hade för nyttan av att blogga i sitt skolarbete. Många av inläggen blev av kort karaktär och mycket konkreta. Endast ett fåtal hade erfarenhet av att arbeta med blogg.

Syftet med bloggen är att eleverna ska se sitt eget lärande och vi lärare ska kunna följa deras process. Bloggarna är som vi tidigare nämnde än så länge koncentrerade till ämnet Naturkunskap, men det kanske hade varit en god idé att låta eleverna skriva i sina bloggar varje dag i samtliga undervisningsämnen? Några av eleverna i årskurs 1 är ännu så länge lite rädd inför den nya tekniken, så alla kanske inte är så hemma i den digitala världen som vi trodde. Kan det vara så att det endast är ett fåtal, och kanske lite äldre elever som använder bloggar och då på sin fritid?

Vi som lärare ser det som en tuff utmaning att få alla eleverna att nyttja detta som ett användbart verktyg. :)


Uppstart av Digitala Skolan

Idag har vi haft en repetition av vad Digitala Skolan innebär. Alla i lärarlaget var inte med när projektet med BTH inleddes i mars 2009 och det var därför nödvändigt att alla fick en ordentlig genomgång.

Två av våra lärare i Naturkunskap, Ola och Marcus, har arbetat fram en intressant idé att få igång alla våra nya 1:or med att arbeta digitalt i ämnet Naturkunskap. Alla elever i NV1 och SP1 har fått bilda en alldeles egen site i Google Apps. Att bygga upp en site via Google Apps är något nytt för oss alla, vilket innebär att vi alla, lärare som elever, är på samma nivå. Hittills i varje fall. Eleverna blir nog vassa!

Under eftermiddagen har vi suttit och funderat ut olika ämnesövegripande områden för att kunna använda siterna. I och med att vi kan arbeta med ett ämnesövergripande projekt innebär det att eleverna får en större helhetsförståelse för ett ämne, en epok eller en företeelse. Vi känner oss alla inspirerade att komma igång med ett digital samarbete på skolan och ser positiva möjligheterna. med projektet. Ytterligare en idé som växte fram var ett samarbete mellan lärarna i ämnena Fysik och Historia när vi kommer till Upplysningens upptäckter.

Vi ser dagens diskussioner som en start inför framtidens digital skola.

2009-09-24 @ 15:52:16




RSS 2.0